Nyheder
Om mig
Vinsmagninger
Rothschild
Kontakt
Smagte Vine
Vin generelt

Chart.dk

   

Philippe de Rothschild - manden bag Moutons succes og dennes datter:

Philippe de Rothschild havde indledt en karriere, som han efterhånden gik mere og mere begejstret op i og som skulle få ham til at fremstå som sin generations bedste forretningsmand i hele familien. I årene umiddelbart efter krigen forelskede han sig i Mouton, familiens vinslot i Frankrig. Siden hans bedstefar havde købt det havde ingen Rothschild interesseret sig for det. Dette gjorde Philippe, han kunne lide stedet og dets mennesker og han blev fascineret af selve processen ved vinfremstillingen og afsætningen. Han var overbevist om, at den proces kunne gøres bedre, og da hans fader i 1922 overdrog ejendommen til ham gik han i gang med at omsætte sine tanker og ideer til praksis.

I de følgende år kom der elektricitet, rindende vand og god vejbelægning, og hovedbygningen og chais blev ombygget. Men det mest revolutionerende skridt kom i 1924. Hidtil var al vin blevet sendt til Bordeaux på fade, hvorefter vinhandlerne tappede det på flaske og solgte den videre. Philippes ide gik simpelt ud på at skære dette mellemled væk. Han ville bevare kontrollen over vinen i de første afgørende år af dens udvikling ved at tappe den på flaske på stedet og senere sælge den direkte. Det var her begrebet Slotsaftappet opstod. I vore dage er alle de bedste - eller ihvertfald de dyreste Bordeauxvine - Mis en bouteille au Chateau. Dette var omkostningskrævende - hvilket aldrig har holdt familien tilbage - og der blev bygget Le Grand Chais. Denne revolution var ikke nok.

Der var gode og dårlige år på Mouton og hvad skulle man gøre med den vin der ikke var vægtet god nok til Moton Rothschild. Efter at have prøvet flere ideer af fandt han på at bruge et nyt navn - Mouton Cadet. Bordeaux måbede over hans succes. Den er kendt og dyrt betalt selv idag. Ved krigens slutning lod han en ung kunstner udarbejde en speciel etiket med det sejrende V , og i de følgende år blev der lavet mange etiketter af kendte kunstnere - Picasso, Chagall, Moore, Dali og Per Kirkeby.

I juni 1940 sendte han sin kone og datter til nogle venner i Dordogne. Han selv ville slutte sig til de Frie Franske. Han blev taget til fange og sendt tilbage efter 8 måneders internering. Han opsøgte familien og ville have dem med til England, men hans kone der ikke var jøde mente hun kunne klare sig. Alt gik godt indtil 1944. Lilli blev arresteret og sendt til Ravensbrück, hvorfra hun aldrig vendte tilbage. Philippine blev bragt i sikkerhed på landet hos noget familie. Philippe var med ved invasionen i Normandiet og blev efter krigens afslutning genforenet med datteren.

Efter faderens død i 1946 købte Philippe sine søskende ud og flyttede fast ind på Mouton. Han koncentrerede sig fuldt ud om slottet og blev de følgende år områdets største turistatraktion.

Han blev i 1954 gift med den amerikanske designer Pauiline og sammen indrettede de den ældste del af slottet til et vin museum. Fra hele verden hjemtog de værdifulde genstande der havde med vin at gøre. De gamle kældre blev indrettet til museums sale og lige fra åbningen i 1966 blev denne samling kendt som en af verdenens smukkeste.

Problemet om vinens berømmelse havde snart plaget hele egnen i et århundrede. Den gamle opdeling fra 1855 havde placeret Lafite - drevet af den franske gren af familien - som et af de 4 slotte i 1. cru. mens Mouton stod i 2. cru. Allerede i tyverne havde Philippe søgt at få ændret denne og det kunne kun ske ved at anfægte klassifikationen.

I 1973 opgav modparten - Baron Elie fra Lafite sin kamp - og Mouton kunne efter godkendelse af Landbrugsministeriet ophøjes til 1. cru.

Pauline døde i Californien efter en hjertesygdom. Dette tog hårdt på baronen som nu var 74 år. Hans datter Philippine overtog mere og mere de udadvendte aktiviteter.

Baronen døde i januar 1988.

Philippine de Rothschild overtog efter faderen ledelsen af Mouton:

Overtog Chateau Mouton efter faderens død i 1988 og fortsatte hans ihærdighed med at drive slottet. Er d.d. stadig den der driver slottet.

 

 

Dreisler
VinAvisen
WineSpectator
AmkaVinimport
Sigurd Müller
VinForum
Vinspecialisten
In Arcadia ego

 
  

Alle sprog