Nyheder
Om mig
Vinsmagninger
Rothschild
Kontakt
Favorit-Vine
Vin generelt

Det unikke...

Chart.dk

   

Nathan Mayer, grundlægger af den engelske gren:

Der var ikke plads til alle i Judenstrasse. Derfor tog Nathan til london - andre siger at han var udsendt af sin fader - men han startede hurtigt egen virksomhed. Han bosatte sig i London og blev grundlægger af den engelske gren af Rothschildfamilien. Han startede egen virksomhed sammen med sin svoger Benedict Worms indenfor tekstilbranchen. Hurtigt viste han evner for forretninger. Selvom han var startet for sig selv var det klart at han også var agent for sin far. For at kunne finansere deres voksende bankvirksomhed måtte man have maximal likviditet og deres daglige tilførelser af kontanter kom fra handel. Han handlene med disse varer og sideløbende slog han sig på finanshandel. hantrængte ind på diskonteringsfaget ved at beregne sig en kommision på 1 % kontineltal veksler mens de andre eksisterende banker tog 1½ % eller 2 % I 1806 var han rede til at gifte sig og den lille rødmossede englænder med den tyske accent valgte Hannah Cohen. Dette ægteskab markerede at han nu var accepteret blandt de fineste kredse i det engelske-jødiske samfund. Hannah var ældste datter af Levi Barent Cohen som var den ledende finansmand i London. 6 år senere blev en anden af Cohens dødtre gift med Moses Montefiore, der senere skulle blive den mest fremtrædende jøde i England. I 1815 blev forholdet mellem de to familier yderligere styrket idet Moses broder blev gift med Nathans søster Henrietta. denne nye forbindelse knyttede også Nathan Mayer til familierne Salomon, Goldsmid og flere andre prominente slægter. Nathan var faldet til i det nye land. Blev Engelsk statsborger. Som så mange andre emigranter blev han lidenskabeligt optaget af sager af natinal interesse. I 1806 var det Napoleon der bekymrede offentligheden mest.

Hans første store bedrift for familiedynastiet var under Napoleonstiden, hvor han for Prins Wilhelm skulle anbringe dennes penge i engelske aktier. Mellem 1809 - 1810 modtog han 550.000 pund sterling (30 mill.). Han investerede først for egen vinding og hjemtog stor kursgevinst. Der var med Prinsen aftalt investering til kurs 72 men Nathan købte til 62. De penge som han investerede stammede fra Fyrst Wilhelm som jf. historien havde betroet alle sine midler - 4 kister fyldt med værdier - til Mayer Amschel i Judengasse so havde gravet dem ned i baghaven. Da franskmændene kom for at konfiskere havde han kun 40.000 dalere - hans egen penge - som han ikke havde nedgravet bevidst og dem tog man og han undgik yderligere gennemsyn. Legenden fortæller at da han ville aflevere penge tilbage til fyrsten havde denne sagt: "Jeg vil hverken tage mod de renter, deres ærlighed tilbyder, og ej heller tage mine penge ud af hænderne på dem endnu. Renterne er ikke nok til at erstatte hvad de selv har mistet. Mine penge skal derfor i endnu 20 år være til Deres rådighed til højst 2 % i renter. Det var disse penge Nathans far havde sendt over til ham.

Nathan blev hans majestæt af Englands regerings hovedvekseler. Han havde oprettet stor bankvirksomhed. Det var meningen at hans bror Carl skulle slutte sig til ham i England. Han måtte opgive tekstilbranchen og koncentrere sig om finanssektoren. Han forlod provinsen og tog til London. Forretningen i Manchester blev drevet videre under navnet Rothschild Brothers. På hans dør til kontoret i London stod: N.M. Rothschild and Brothers.

I 1810 var Nathan blot én af mange rigmænd i London. `Da man nåede 1815 var han blevet den britiske regerings vigtigste finansier og manden bag Wellingtons sejerrige felttog i Spanien. Manden der skaffede de penge til den allerstørste sejr - Waterloo.

Kursgevinsten ved slaget om Waterloo - hvor han havde købt til meget lav kurs, idet han først ville vildlede børsen ved at sælge ud og senere købe de samme papirer tilbage til lavere kurs - Han kendte resultatet af slaget ved Waterloo. Han var den af brødrene der fik pengene til at yngle mest. Ved sin død fortsatte han faderens sælsomme testamente. Hans broder Amschel - der af navn havde været leder af familien i de sidste 25 år - men det var Nathan der havde været det af gavn. Hans lillebroder James blev nu leder af familien.

Dreisler
VinAvisen
WineSpectator
AmkaVinimport
Sigurd Müller
VinForum
Vinspecialisten
In Arcadia ego

 
  

Alle sprog