Nyheder
Om mig
Vinsmagninger
Rothschild
Kontakt
Favorit-Vine
Vin generelt

Det unikke...

Chart.dk

   

Smagning af 1855-klassifikationen i Årgang 1985.

Til denne smagning er en lille forhistorie. Jeg har altid haft lidt samlermani. Jeg har samlet 1855-klassisfikationen i årgang 1982 og derefter solgt den.

Herefter begyndte jeg på årgang 1985. Jeg fik den samlet og solgte også denne. Her var jeg dog meget heldigere,  idet køberen - SIGURD MÜLLER VINHANDEL  - ville bruge den til smagning. Jeg blev i forbindelse med salget,  inviteret til at deltage i smagningen. Denne blev afholdt på en kursusejendom i Frederikshavn, hvor deltagerne var indlogeret og smagningen foregik Fredag, Lørdag og Søndag. Blandt de øvrige deltagere - 13 ialt -  var bl.a. Søren Søndergaard, kendt læge, vinskribent og stor smager. Han har omtalt smagningen i Smag og Behag i Oktober/November 1995.

Smagningen var en meget stor oplevelse. Det var den første store smagning jeg selv skulle deltage i. Samtidig havde man et hvis tilhørsforhold til de enkelte flasker, hvilket ikke gjorde oplevelsen mindre. Vi startede Fredag aften med at smage 5. cru vinene - 18 ialt.

Jeg må sige, at jeg ikke var så stolt som den skred frem. Vinene var ikke så store som jeg havde forventet. De manglede noget frugt og kraft. Chateau Lynch Bages var en sikker vinder af denne runde. Den burde ophøjes til min. 2. cru. Af andre der indfriede lidt af forventningerne var Ch. Grand-Puy-Lacoste, Ch. Haut Batailley, Ch. Clerc Milon, Ch. Mouton-Baronne-Philippe og Ch. Du Tertre. Det mellemste område blev fyldt af Ch. Cos Labory, Ch. Pontet Canet og Ch. Grand Puy Ducasse. De øvrige Ch. Pedesclaux, Ch. Belgrave, Ch. Camensac, Ch. Cantemerle og Ch. Batailley er ikke nogen særlig oplevelse. Bunden  var Ch. Croizet-Bages, Ch. Lynch Moussaa og Ch. Dauzac - de burde nedklassificeret til ikke cru-status. Alt i alt en yderst skuffende smagning som dog blev opvejet lidt af det kammeratlige samvær med adskillige bedre "blinde" vine bagefter.

Lørdag morgen efter morgenmad og lidt morgenmotion kastede vi os over 4. cru. Disse var betydelig bedre. Bunden var Ch. Pouget, nok som forventet. Rundens vinder blev klart Ch. Beychevelle som var drikkevenlig og uden væsentlig syre som kunne indikere manglende holdbarhed. Ch. Talbot - 2. pladsen - havde derimod både frugt og syre , en supervin. Ch. Marques-de-Terme og Ch. Latour-Canet gjorde sig godt. Ch. Duhart Milon (lidt stram) øvrige var som forventet. Resultaterne var ikke skuffende og vinene var betydelig bedre end 5. cru. Jeg var derfor spændt på hvorledes det ville gå med 3. cruerne.

3. cru - ialt 14 vine - var efter middagen en stor mundfuld. Her var der i panelet stor spredning i placeringerne. Ch. Desmiral blev en kneben vinder. Den var flot, poleret med masser af frugt - svesker - nogen siger typisk for 1985, men der er jeg ikke enig. Ch. Palmer og Ch. Lagrange kom lige efter. Flotte aristokratiske vine med syre og frugt der lover godt for fremtiden.Ch. Langoa-Barton var harmonisk og særdeles lækker. Ch. D´Issan var på toppen og bliver ikke bedre. Ch. La Lagune, Ch. Ferriere, Ch. Cantenac-Brown og Ch. Kirwan ligeledes. Ch. Ciscours     var ikke dårlig - fik både en første og sidste plads. Ch. Calon-Segur var heller ikke populær, men alligevel acceptabel. Ch. Malescot var ikke nogen nydelse, den var efter bedste evne på vej ned. Ch. Boyd Cantenac blev denne rundes taber sammen med Ch. Maquis de Alesme-Becker.  Rimelig omgang som indfriede forventningerne, men heller ikke mere.

Herefter kom turen til 2. cru. Helt klart smagningens bedste oplevelse. Vinder blev Ch. Leoville Las Cases der havde en fantastisk næse. Der var både frugt, tobak og chokolade. Smagen var kraftig og igen masser af frugt, fyldig og med god syre. Umiddelbart efter fulgte Ch. Pichon Comtesse - som altid en stor oplevelse - indfriede forventningerne til fulde og ved nogle af smagerne en klar vinder. Ch. Durfort Vivens klarede sig mod forventning godt. Ch. Brane Cantenac, meget drikkevenlig og moden. Ch. Leoville Poyferre og Ch. Pichon Baron var rimelige og klarede sig også som forventet. Ch. Leoville Barton var god mens Ch. Cos d´Estournel svigtede. Jeg tror der var fejl ved flasken idet jeg har smagt den mange gange hvor den har gjort sig rigtig godt. Runden var meget god og som helhed bedre end forventet.

Så kom 1. cru. Jeg var vildt begejstret for Ch. Mouton Rothschild der var klar vinder. Ch. Margaux fik også stor scorer mens Ch. Haut Brion var lidt for fremskreden og ikke så god som forventet, men alligevel selvfølgelig en stor vin, men bare i det forkerte selskab. Ch. Lafite er ikke så udviklet som de øvrige, men måske kommer det eller hvad ?  Ch. Latour var heller ikke den store oplevelse. Meget langt fremme.

Alt i alt var det en stor smagning med mange gode oplevelser og nogle få skuffende. Der var under hele weekenden en særdeles god og kammeratlig atmosfære som gjorde at oplevelsen som helhed må betegnes som unik. De samme mennesker mødtes senere til en smagning af 1990 vinene som du kan læse om andetsteds.

 

Dreisler
VinAvisen
WineSpectator
AmkaVinimport
Sigurd Müller
VinForum
Vinspecialisten
In Arcadia ego

 
  

Alle sprog